5 askelta parempaan tietoturvaan
1. Aina ei hyväkään salasana riitä
Vaikka keksimäsi salasana olisi kuinka mystinen ja vahva tahansa, on se valitettavasti murrettavissa. Saman salasanan käyttö useissa käyttäjätileissä moninkertaistaa riskin tärkeiden tietojen vuotamisesta, niin töissä kuin kotona. Luo siis jokaiseen palveluun oma salasana ja helpota muistamista salasanojen hallintasovelluksella. Aina kun voit, suojaa tilisi monivaiheisella tunnistautumisella. Se tarkoittaa käyttäjän identiteetin varmistamista kirjautumisen yhteydessä useammalla kuin yhdellä menetelmällä.
2. Älyn hyvä koti
Kodissasi piilee älykkyyttä, ehkä enemmän kuin olet tullut ajatelleeksikaan. Nykyaikaiset jääkaapit, televisiot, lämpötilan säätelyt ja muut verkkoon liitettävissä olevat laitteet helpottavat arjen sujuvuutta, mutta ovat väärissä - tai varomattomissa - käsissä suorastaan vaarallisia. Kannattaakin varmistaa jo käyttöönottovaiheessa, että laitteiden tietoturva on asianmukaisella tasolla, ja tutkia käyttöohjeista, kuinka se siellä myös luotettavasti pidetään
3. Älä hötkyile huijarin edessä
Kukapa meistä ei olisi tullut verkossa vokotelluksi. Jokaiselta on pyydetty rahaa, henkilötietoja tai ihan vaan klikkausta, jotta voisimme osallistua ja voittaa. Hyvin harva näistä vokotteluista on kuitenkaan aito, vaikka toista tahtoisi itse kukin välillä uskoa – ja vaikka vahvasti siltä näyttääkin. Kannattaa katsoa ennen katumista, vaikka sitten toisen ja kolmannenkin kerran. Ja muistaa, että luotettavaksi tiedetyt tahot eivät verkon kautta tällaisia kysele.
4. Päivittämällä pääsee
Tärkeä tekijä tietoturvassa on ohjelmistopäivitykset, niin käyttöjärjestelmän kuin ohjelmistojenkin osalta. Ohjelmistojen päivittäminen korjaa niistä haavoittuvuuksia. Tietokoneiden ja älylaitteiden päivittämättömät järjestelmät ovat alttiina tietoturvahyökkäyksille ja vaarantavat koko verkon turvallisuuden. Pidä siis ohjelmistosi ja laitteesi ajan tasalla. Päivitysten asentaminen kannattaa asettaa tapahtumaan automaattisesti, jotta päivittäminen ei unohdu. Mikäli ohjelmisto ei tarjoa automaattista päivitystä, on siitä huolehdittava manuaalisesti
5. Varmuudella kopioitu
Varmuuskopiot auttavat, kun hyvin palvellut kone kaatuu viimeisen kerran, älypuhelin kiljaisee joutsenlaulun tai kiristyshaittaohjelma kaappaa tiedostot ja vaatii lunnaita niiden palauttamisesta. Tärkeät tiedot ja kuvat voi viedä myös tulipalo, varas tai puhdas vahinko. Varmuuskopioi laitteesi riittävän usein ja säännöllisesti. Varmistu, että kopio on oikeasti tallentunut ja kattava ja että pystyt palauttamaan tiedot kopiolta. Säilytä kopio lisäksi erillään varmistettavasta laitteesta, esimerkiksi pilvipalvelussa tai ulkoisella kovalevyllä. Tee varmuuskopioinnista tapa!